Jak wybrać kawiarkę lub ekspres do zaparzenia pysznego espresso

Przygotowanie i wypicie esencjonalnej filiżanki kawy, jest dla każdego jej miłośnika nie lada doznaniem. Prawdziwy kawosz dobrze wie, że nie można tego robić zbyt pośpiesznie i na delektowanie się smakiem ulubionego napoju trzeba poświęcić chwilę czasu. Dzięki tej przerwie w pracy, w trasie, czy w codziennych porządkach, pijący jest stanie się odstresować i złapać trochę oddechu do dalszego działania. To trochę tak, jak z przerwą na papierosa, ale z dużo mniej szkodliwym skutkiem dla zdrowia. Dodatkowo, dzięki kofeinie, może mieć pewność, że energii i koncentracji wystarczy do końca dnia. Prawdziwy miłośnik kawy na pewno już zna najlepszy dla siebie sposób, w jaki ją przygotowuje, a ten co dopiero zaczyna swoją przygodę z czarnym napojem, dowie się poniżej, jak to zrobić.

Kawa parzona, kawiarka

Jeśli ktoś zaczął już swoją kulinarną przygodę z kawą, zapewne poznał już kilka sposobów jej zaparzania. Pierwszy z nich jest prosty i szybki, przez co bardzo popularny. Chodzi o przygotowanie kawy parzonej, czyli zalanie zmielonych ziaren wrzątkiem. Ten, kto, choć raz w życiu przygotowywał herbatę, nie biedzie miał problemu z przygotowaniem kawy w ten sposób. Wadą kawy parzonej, jest na pewno obecność fusów na dnie kubka, czy filiżanki. Wiele, szczególnie starszych osób stosuje tylko ten rodzaj przygotowania wywaru, ze względu na swoje przyzwyczajenia i brak konieczności zakupu urządzenia do przygotowania kawy.

Przeczytaj także:

Kolejny sposób, to parzenie kawy w kawiarce. Każdy, kto chce czegoś więcej od kawy, może spróbować właśnie kawiarki i espresso w niej przygotowanego. W tym urządzeniu, woda pod wpływem wysokiego ciśnienia powstałego przez jej zagotowanie, przelewa się przez sitko ze zmieloną kawą i powstaje esencjonalny i gęsty napar. Fusy zostają w sitku, a w dzbanku mamy gęsta kawę. Ponieważ na rynku jest wiele kawiarek, amator tego sposobu parzenia kawy może zastanawiać się jak wybrać kawiarkę odpowiednią dla jego potrzeb. Do wyboru jest wiele modeli, w zależności od materiału, z jakiego są wykonane, pojemności liczonej w filiżankach kawy oraz od sposobu podgrzewania wody. W dużym skrócie kawosz może wybrać kawiarkę o dowolnej pojemności: aluminiową na kuchenki gazowe oraz elektryczne lub stalową na wszystkie typy kuchenek, w tym indukcyjną. Są także dostępne modele z własnym źródłem zasilania i podgrzewania wody. Przygotowanie pysznej kawy w kawiarce jest już trudniejszym zadaniem, ale za to pozwala wydobyć głębszy smak napoju, w dodatku bez fusów.

Ekspres przelewowy, ciśnieniowy

Natomiast amator kawy, który chce delektować się smakiem kawy parzonej bez fusów, powinien zainwestować w ekspres przelewowy. Zasada jego działania jest dość prosta i pozwala szybko przygotować duży dzbanek z kawą, który w dodatku może być cały czas podgrzewany. Po włączeniu, podgrzana woda przelatuje przez kawę wsypaną do filtra papierowego i powstaje łagodny napar, który ląduje w szklanym dzbanku. Wszystko umieszczone jest na ceramicznej płytce, która przez parę godzin podtrzymuje ciepło kawy.

Ostatnim, najdroższym wyborem prawdziwego miłośnika kawy, może być ekspres ciśnieniowy, gdzie woda pod wysokim ciśnieniem, wyciska ze zmielonych ziaren kawy, to co najlepsze. Aby dobrze zaparzyć kawę, jej entuzjasta powinien wybrać ekspres o ciśnieniu minimum 15 barów i dużej mocy. Dzięki temu, w tym urządzeniu, każdy będzie mógł zaparzyć pyszne espresso, americano, czy cappuccino.